Nya ingångar till digitala verktyg i Sölvesborg

Under hösten har Sölvesborgs kommun arbetat med att utbilda i olika appar kopplat till välfärdsteknik. Detta för att ge deltagarna mer kunskap och fler verktyg att använda sig av i sitt arbete med att dokumentera, bygga struktur för sina brukare, kommunicera och hantera handhavande fel.

I Sölvesborgs kommun är projektdeltagarna medarbetare och enhetschefer från två LSS-boende, två hemtjänstgrupper och ett särskilt boende för äldre. Antalet deltagare i kommunen är cirka 80 stycken. Under hösten har deltagarna fått lära sig mer om kommunens digitala verktyg, om välfärdsteknik med fokus på olika applikationer och telefoniutbildning.

Under en aktivitet i början av november fick deltagare som visat ytterligare intresse för att lära sig mer om applikationer på mobiltelefoner och surfplattor, en genomgång av Sölvesborgs kommuns delprojektledare Ulf Kjellsson.

– Syftet med aktiviteten är att stärka deltagarnas förmåga och hantering av att hitta nya ingångar i att använda digitala verktyg kopplat till arbetsuppgifter i sitt arbete, säger Ulf Kjellsson.

Bland annat gick han igenom appar som bygger schema med hjälp av bilder och texter och som även läser upp ljud. Men även appar som underlättar för medarbetarna att använda sig av stödtecken/teckenspråk i sitt arbete mot brukaren.

En app som deltagarna särskilt fastnade för var utformad med enklare recept och inköpslista. Just denna aktivitetens deltagare arbetar mot brukare med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Därför kan appar som hjälper brukaren att handla och laga mat med enklare instruktioner vara till hjälp.

Under hösten har kommunen arbetat med att utbilda en del av deltagargruppen i IBIC och Lifecare. Dessutom har de haft en uppföljning av vårens aktiviteter kring social dokumentation, där deltagarna fick möjlighet att arbeta med ett material som var skapat av kommunens kvalitetssamordnare i omsorgen. Deltagare från hemtjänsten kommer även att få en telefoniutbildning samt en träff med kommunens anhörigsamordnare där hon berättar om hur hon arbetar med att kartlägga äldres digitala behov hos dom som inte flyttat in på äldreboende.

– Genom dessa aktiviteter får deltagarna mer kunskap och fler verktyg att använda sig av i sitt arbete i att dokumentera, bygga struktur för sina brukare, kommunicera och hantera handhavande fel, säger Ulf Kjellsson.

Publicerad:

Sidansvarig

Hanna Nordehammar

Skriv en kommentar