Hässleholm satsar på digitalt rekryteringssystem

I Hässleholms kommun är projektdeltagarna enhetschefer inom omsorgsförvaltningen. Kommunen har köpt upp ett nytt digitalt rekryteringssystem som deltagarna får utbildning i.

Under en aktivitet i DigiLitt.kom får deltagarna i Hässleholms kommun lära sig om det nya digitala rekryteringssystemet som kommunen har köpt in. Syftet är att få en förståelse för systemet fungerar, se vilka fördelar som finns med att hantera rekrytering digitalt samt att utgå från kompetensbaserade rekrytering.

Deltagarna får steg-för-steg lära sig hur en hanterar underlag och mallar för annonser, kravprofiler, hantering av kandidater och intervjuförfrågningar. Det är HR-personal från omsorgsförvaltningen som guidar deltagarna på aktiviteten. Diskrimineringslagen är en viktig grund vid rekrytering som diskuteras under aktiviteten.


Foto: Kommunförbundet Skåne

Åter igen kommer diskussioner om vilka funktioner som digitala verktyg kan ersätta eller till och med göra bättre än människan. I ett kompetensbaserade rekryteringssystem värderas inte de mjuka värdena på samma sätt. Men en deltagare menar att magkänslan är det viktigaste i en intervju.

– När ska man gå på magkänsla och inte utgå från vad digitala system säger? Vi arbetar med människor där en viktigt del är den sociala biten, säger en deltagare.

Kravprofilen ligger till grund för rekryteringen, och den ska aldrig frångås. Däremot ska en självklart till hänsyn till den sociala aspekten vid intervjuer, säger föreläsaren.

Läs mer om Hässleholm kommuns arbete här. 

Publicerad:

Sidansvarig

Hanna Nordehammar

Skriv en kommentar