Digitaliseringen enskilt starkaste förändringsfaktorn fram till år 2025

I Trelleborgs kommun fick deltagarna i DigiLitt.kom besök av Per Mosseby, föreläsare och rådgivare inom digitaliseringsområdet.

I Trelleborgs kommun är projektdeltagarna medarbetare och enhetschefer inom LSS-verksamheterna. Antalet deltagare i kommunen är 86 stycken. Per Mosseby besökte kommunen för att prata om möjligheterna och riskerna med teknik och digitala verktyg. Med Pers bakgrund som internetentreprenör, tidigare kommunstyrelseordförande och chef för digitaliseringsfrågorna inom Sverige Kommuner och Landsting var deltagarna i goda händer.

Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn fram till år 2025. Genom nya lösningar som Artificiell Intelligens, AI, kan maskiner bland annat tolka känslor, bedöma andra människors tillstånd, översätta språk, transkribera texter och avgöra innehålla på bilder. Inom hemtjänsten i USA använder de bland annat olika lösningar av ”Google Home” som agerar, påminner och hanterar olika tjänster, exempel att påminna brukaren/patienten att ringa sin son kl.10.00, berättar Per.

– Då känner sig brukaren/patienten mer självständig, än om personal måste påminna.

Människan och maskiner måste kunna jobba tillsammans på ett effektivt sätt, för bästa möjliga resultat. Det är inte alltid självklart att maskiner kan hantera sunt förnuft, och där kommer människan alltid behöva finnas för att coacha och se det perspektivet.

– Cirka 70-75% i offentlig sektor är positiv till den ökade digitaliseringen. Men den offentliga sektorn hänger inte riktigt med, 2 av 10 upplever att den offentliga sektorn inte lever upp till digitaliseringens förväntningar, säger Per.

Per menar att offentliga Sverige måste våga satsa på fler offentliga digitala lösningar. Helt digitala lösningar kan ge fler förutsättningar och hjälpa de som kanske har en funktionsvariation.

– I Danmark har de exempelvis tagit bort all fysisk myndighetspost och gjort den helt digital. I början handlade det främst om attityder i detta, då danskarna först stod emot förslaget. Men ett halvår efter att det hade lanserats så hade antalet nöjda användare höjts till 75%.


Per Mosseby. Foto: Hanna Nordehammar

För delprojektledaren Cecilia Gårdrup i Trelleborgs kommun var tillfället med Per Mosseby en chans för deltagarna är ta på sig de kritiska glasögonen.

– De måste få en förståelse för vilka möjligheter som det finns inom digitaliseringen, men även ta på sig de kritiska glasögonen för att kunna ta in det som är viktigt och vilka för- och nackdelar det finns med digitala verktyg.

Läs mer om vilka aktiviter Trelleborgs kommun arrangerar i projekt här.

Publicerad:

Sidansvarig

Hanna Nordehammar

Skriv en kommentar